Det er nå vi merker det; – behovet for en lunende beplanting som skaper struktur og liv der sommerblomstringen for et par måneder ga oss glede og undring. Å planlegge inn vintergrønt på terrassen vil gi deg en grønn og hyggelig utsikt, som vil glede deg igjennom hele mørketiden. Det er ingen grunn til å la terrassen eller balkongen gradvis bli kald og trist, når du kan gjøre den trivelig også om vinteren. Hvem synes du skal ha glede av terrassen din? Syklene eller du?
Hver høst får jeg spørsmål om hva man kan gjøre for å få en triveligere utsikt, og i dette innlegget håper jeg å kunne gi deg innsikt i hvordan du kan skape en trivelig oase, også vintertiden igjennom, og denne gang; ved å bruke vintergrønt på terrassen.
Det første du må sette fokus på, er hvilke farger du liker. Det er ikke smart å tenke sommerblomstenes farger nå, men duse det hele ned til naturens egne høst og vinterfarger. Da blir det gjerne et valg mellom bruntoner, dyprødt, hvitt, grått, lilla og mange forskjellige grønntoner. Forsøk å tenke at du skal plukke opp den lune skogsfølelsen og stemningen naturen gir deg.
Vintergrønne planter som trives på terrassen
Mange av de vintergrønne plantene er flotte og skulpturelle. Tenk bare på vakre, små krokete einer til flotte, strukturelle formklippede barlind eller Tuja. Vintergrønt kan ofte oppfattes som dyre planter, men husk på at de vokser utrolig sakte og når du kjøper de, har de ofte fått mange års stell og pass – som «oppdretter» må ha betalt for.
Ved å bruke vintergrønt på terrassen, vil du ha minimalt med stell. Ikke skal de klippes da de som oftest vokser sake i «sin egen form», og stellet består hovedsakelig i å gi litt vann i ny og né.
Det supre ved å bruke vintergrønt, er ofte at du kan kombinere flere av disse vekstene til et levende maleri, da du får de i mange farger; – alt fra blå- og gråtoner til gultonede.
Nå tenker du kanskje at; – jeg skal ikke ha en skog på min terrasse, – og det er jeg helt enig i. Det kan bli litt voldsomt! Men stol på meg – her skal du etter hvert få innspill til gode kombinasjoner, men jeg starter med å liste opp et par vintergrønne vekster som vil kunne trives godt på din terrasse, avhengig, selvfølgelig, av hvilken herdighetssone (H) du bor i.
Japansk solsypress – Chamaecyparis obt. ‘Nana Gracilis’ H3
Kjegleformet. Frisk grønn. Vokser ca. 5 cm pr. år, i en krøllete, kompakt formasjon. Trives i sol.
Dvergeiner – Juniperus squamata ‘Blue Star’ H5
Lav, tueformet. Blå/blågrå farge. Vokser ca. 3 cm pr. år. Trives i sol.
Dverggran – Picea glauca ‘Alberta Globe’ H6
Lav, kuleformet vekst. Fristk grønn farge. Vokser ca. 2 cm pr. år. Trives i sol
Lav Hemlokk -Tsuga canadensis ‘Jeddeloh’ H3
Lav, bred, dvergvekst. Frisk dypgrønn farge. Vokser ca. 4 cm pr. år. Ikke for vindutsatt men klarer både sol og halvskygge.
Krypbarlind – Taxus baccata ‘Repandens’ H4-5
Lav, krypende vekst. Dypgrønn farge. Vokser ca. 8-10 cm pr. år. Trives i sol og skygge.
Fugleredegran – Picea glauca ‘Echiniformis’ H6-7
Tueformet vekst. Blågrønn farge. Vokser ca 2 cm pr. år. Trives i sol og halvskygge.
Kuletuja – Thuja occidentalis ‘Tiny Tim’ H5
Kulerund vekst. Flott grønn farge. Vokser ca 2 cm pr. år. Trives i sol og halvskygge.
Rhododendron – Forskjellige sorter – opptil H5
De lave og småbladede Rhododendron’ene er de som passer best i krukker og kar. De er vintergrønne. De må ikke forveksles med Azalea, som også er lave vekster i Rhododendronslekten, men Azalea mister bladene om vinteren.
Og til sist lurer du vel på hvorfor du ikke finner Buxbom’en som alle elsker? Og jo, selvfølgelig skal dere kunne ha den, men den har i flere år vært vertskap for en soppsykdom som har svekket utrolig mange planter og har vært vanskelig å få bukt med. Som et veldig bra alternativ – og veldig lik i blad og vekstform – vil jeg derfor i stedet anbefale:
Japankristtorn -Ilex crenata – H4-5
Japankristtorn er like formingsvennlig som Buxbom og har flotte, små, dypgrønne blader. Har du sørget for å få tak i både en han- og hunplante, vil du tidlig på sommeren få bittesmå, hvite blomster som går over til dypblå bær.
De viktigste overlevelsesfaktorene for å lykkes med vintergrønt på terrassen
Velg riktig type krukke/kasse
Husk å gå for materialer som tåler at jorden utvider seg. Selv om du sørger for å drenere bort så mye vann som mulig om høsten, vil du ikke kunne unngå at fukten i jorden fører til at massen vil utvide seg. Velg derfor materialer som f.eks. tre, kurv, betong, jern, stål eller mykplast.
Ved planting
Når du planter kan det være en god idé og klé innerveggene av krukken/kassen med bobleplast. Det vil kunne hjelpe for at temperatursvingningene i overgangstiden ikke blir for raske, og plantene får sjokk. Husk at de er levende, som oss.
Plant ikke for tett. Velg heller å bruke flere krukker med hver sin vintergrønne vekst, kan du flytte rundt på dem og kombinere slik at de får akkurat det vakre fargespillet du ønsker deg.
Riktig jord
Gi de vintergrønne plantene næringsrik jord, uten torv og med god struktur. Har du jord med grov struktur vil det være med til å gi en bedre overvintring for plantenes røtter.
Drenering
Det er viktig at det er god drenering i både krukker og kar som skal huse vintergrønt, og at plantekassene – hvis mulig – på høsten får stå et par cm over underlaget, slik at fuktig jord blir godt drenert innen frosten setter inn.
Får du glede av krukkene når de stilles innunder et takutspring, er det absolutt å foretrekke. Da vil de bli skjermet for mye av høstens fukt. Har du ikke et takutspring, kan det være smart å få laget et enkelt lokk som kan legges som beskyttelse over krukkekanten samtidig som det lar plantene være synlige, nettopp for å hindre at jorden er for våt når frosten setter inn og kommer i skade for å sprenge i stykker røttene.
Isolering
Husk at å legge sne rundt og oppå krukken er god isolering.
Tilrettelegging når vårsolen begynner å varme
Det som også er viktig er å gi de et dekke av strie eller lignende når vårsolen begynner å steke. Vårsolen og varmen er et «stikkord» til plantene om at de skal våkne fra dvalen og derfor vil de begynne å ånde. Når en plante ånder, gir den fra seg fuktighet og for å opprettholde fuktighetbalansen må den også kunne ta opp vann fra et sted. Hvis jorden fremdeles er frossen når solens stråler varmer, må du – for å stoppe planten fra å ånde før den kan ta opp fuktighet fra jorden – dekke den til.
Hvis du ikke ønsker å dekke til plantene, kan et alternativ være å gi plantene lunkent vann, som vil kunne absorberes av røttene.
Vakkert følge til vintergrønt på terrassen kan være stauder eller små busker som beholder bladmassen intakt igjennom vinteren.
Alunrot – Heuchera micrantha
Alunrot er en plante med flotte, store blader som holder seg relativt intakt vinteren igjennom. Selv om den finnes i mange forskjellige farger, vil jeg anbefale de mørkbladete vinrøde.
Sommerens blomsterstander klippes av og det er bladverket som får hovedrollen.
Sildre – Sacifraga urbium
Disse staudene har normalt lave, rosettlignende bladverk og får høye blomsterstilker med små blomster. De er nøysomme og trives best i litt karrige forhold. Av den grunn er de fine å dekke åpne områder med i de store verandakassene eller i krukkene.
Forslag til sorter kan være (min favoritt) Skyggesildre – Saxifraga urbium som får en skumtopp av rosa blomster i juni. Hvis du liker hvite blomster, kan du velge sorten som heter Hagesildre – Saxifraga ‘Schneeteppich’.
Tvetann – Asarum eLamium maculatum
Tvetann / Flekktvetann er en krypende staude som forblir lav. Den har rosa, hvite eller lillarosa små blomster. Bladverket er vel det som er årsaken til at de fleste velger den selv om den blomstrer lenge, og Flekktvetann – Lamium maculatum – med sine grågrønne variegerte blader gir fantastisk liv til en rolig beplantning.
Hasselurt – Asarum europaeum
Hasselurt har irrgrønne, blanke, lave nyreformede blader som danner et vakkert teppe. Trives ikke så godt i direkte sol, men en blek vintersol kan de godt klare.
Gravmyrt – Vinca minor
Gravmyrt er en staude som sprer seg kraftig når du har den i bedet, og derfor er godt egnet å bruke i krukke, hvis du vil ha noe som henger ut over kanten. De eviggrønne bladene er dypgrønne og blanke. Blomstene kommer fra tidlig vår og de finnes både i lillarosa, lysblå og hvite.
Skimmia – Skimmia japonica
Skimmia har vakkert, mørk grønt og blankt bladver som fremhever de dyprøde blomstene. Denne planten egner seg veldig godt i samplanting med annet vintergrønt på terrassen.
Eføy – Hedera helix
Eføy er en staude som også henger ut over kanten. Den har dypgrønne, flotte, flikete blader men kan også være variegert, det vil si med innslag av hvitt eller gulgrønt i bladene. Eføy blomstrer ikke nevneverdig.
Prydgress- Diverse sorter
Prydgress – F. eks. Silkekinagress – Miscanthus sinensis ‘Malepartus’-. men også andre sorter – kan også være flott om vinteren, men velg i så tilfelle de aller sterkeste, som ofte er av de høyeste. Strå er flotte om vinteren, når rim-krystallene glitrer i det bleke sollyset, men tenk deg nøye om før du bruker prydgress som et dekorelement for vinteren, for det er ingenting som ser så sjuskete ut som et prydgress som er halvdødt. Sikre deg derfor sortene som er sterke og står oppreist vinteren igjennom.
Grønnkål – Brassica oleracea var. sabellica
Grønnkål – ja, du leste riktig. Grønnkål holder seg flott lenge etter at vinteren har satt inn og kan til og med høstes vinteren igjennom. Skal du bruke de til å dekorere og skape miljø, kan du bruke både de grønne og de vinrøde. Grønnkålen må såes om våren og vokser opp og blir stor og fyldig igjennom sommeren. Nederst på siden finner du link til hvordan du dyrker grønnkål.
OPPKLARING I BEGREPER SOM OFTE BRUKES «OM HVERANDRE»
Vintergrønn eller Eviggrønn?
Nå har du lest en lang artikkel om vintergrønt på terrassen, men er du klar over at det egentlig er to forskjellige begrep det snakkes om? Begrepet “vintergrønt på terrassen” brukes for det meste, uten at de fleste er helt klar over at det de ser for seg, ofte innebærer to forskjellige ting. I artikkelen over har jeg konsekvent brukt vintergrønt, for ikke å forvirre deg. Nå kan du bevisstgjøre deg forskjellen ved å lese under og se om du kan skille vintergrønt på terrassen fra eviggrønt på terrassen, ved å lese artikkelen enda en gang. Lær deg forskjellen, og du vil kunne få mye bedre rådgivning når du neste gang er ute for å handle inn “vintergrønt på terrassen”.
Vintergrønne vekster kan oppsummeres slik:
Disse plantene beholder store deler av bladverket på gjennom vinteren og til våren får de et nytt sett med bladverk som erstatter det som har sittet på igjennom vinteren.
I denne gruppen finner du f.eks. Hasselurt, Hjertebergblomst, Vinterliguster og Julerose.
Eviggrønne vekster kan oppsummeres slik:
Disse plantene har det samme bladverket/barnålene igjennom flere år (gjennomsnittet er et skifte etter ca. 5 år) I denne gruppen finner du f.eks. Kristtorn, Rhododendron, Buxbom, Barlind og alle bartrærne, bortsett fra Lerk.
Skap stemningen!
Husk at stemningen ikke kun skapes av planter alene. Bruk det du har av hyggelige møbler som tåler å stå ute, sammen med hyggelige lykter og tomme krukker. Kanskje kan du sette opp en fin fuglemater og nyte synet av småfuglene som kommer på besøk.
Det er ikke lenge siden belysning utover sikkerhetsbelysning ble ansett som et engangsfenomen i sammenheng med julen. I våre dager er det ingen som reagerer om du bruker lysslynger vinteren igjennom. Tenk deg bare hvor vakkert vintergrønt på terrassen blir når det lyses opp av bittesmå stjernelys i vinternatten. Er du heldig spanderer værgudene et lett snedryss på toppen – vakrere går det vel ikke an å få det! Vær kreativ og skap akkurat det du ønsker deg, og med litt inspirasjon blir alt så mye enklere. Lykke til!
Jeg håper dette har bidratt til at din vintergrønne terrasse blir trivelig, frodig og grønn, også vinterstid!
- Link til dyrking av grønnkål – https://www.plantasjen.no/gronnkal.html