Vårrengjøringen i hagen!
Vårrengjøringen i hagen gjør du smart i å ikke slentre unna!!
Kjenner du solen begynner å varme? Da er det på tide med vårrengjøring i hagen! Ser du sneen begynner å bli mer tung og råtten? Kanskje du er så heldig at du allerede ser tegn til asfalt og grus på veiene og at jord og gammelt gress titter frem i solhellingene?
Etter en ekstra seig vinter er våren er i anmarsj og vi, ”folk av hage-stammen”, begynner å kjenne det klør i fingrene. Dagene blir lysere og lysten til å komme ut og i gang, stiger i takt med lengre dager.
Litt om beskjæring – det de flestes gruer seg til!
For de som har hage med frukttrær er det greit å få unna beskjæringen nå, før saftene i trærne stiger. I tillegg er det kjekt å ha dette arbeidet unnagjort når alt det andre hagearbeidet ligger for tur. Noen steder er kanskje allerede knoppene godt utviklet, da kan du vente til litt lenger ut på forsommeren med å beskjære, slik at du ikke forstyrrer den gryende oppvåkningen.
Trær som beskjæres om våren er; epler og pærer, bærbusker, sentblomstrende busker, hekker, roser og nåletrær. Løvtrær kan også beskjæres, men hold deg unna Bjerka og Lønnen, de beskjæres på høsten etter at kulda har satt inn og sevjen har trukket seg tilbake!
Har du tidligblomstrende busker skal disse trimmes like etter blomstring. Dette for at du også skal få glede av neste års blomstring.
Hensikten med beskjæringen er å stimulere til ny vekst samt hindre sykdommer. I tillegg er det alltid litt brekkasje og døde grener som bør fjernes av kosmetiske hensyn.
Resultatet er at veksten blir mindre tett, slipper luft og dermed også lys inn, noe som gjør at veksten og bladverket blir jevnere og kraftigere.
Vintergrønne vekster som Tuja og Barlind er intet unntak.
Redskapen er halve jobben og gjør vårrengjøringen til en lek!
Til store grener bruker du en grensag. For å unngå at grenen knekker og får en ”hæl”, kan det være smart å begynne å sage grenen fra undersiden og dernest sage ferdig ovenfra.
Det er viktig å bruke rett redskap til aktuell beskjæringsoppgave. La derfor grensagen ligge hvis du har et stort villniss av gamle busker eller et stort kratt. For å rydde opp i dette trenger du en rydningssaks. Disse har ”utveksling” – d.v.s. at du må bruke mindre krefter og at kuttet blir renere. Til foryngelsesbeskjæring av hekker, f. eks. Junisøtmispel, kan du med fordel bruke rydningssaksen.
Når Bjerketreet har fått museører er det tid for å beskjære rosene. Til dette bruker du en Rosesaks. Fjern det som er frosset tilbake i løpet av vinteren samt svake grener. Når du kun har friske, sterke grener igjen, kutter du ned til ca. 20 cm over bakken eller slik at du i alle fall har fire knopper igjen på hver gren. Et riktig kutt skal være ikke være mer enn 1 cm over knoppen og kuttet skal helle mot motsatt side av grenen enn der knoppen sitter. Klatreroser har ikke behov for annet enn vedlikeholdsbeskjæring, og kommer ikke under disse reglene.
Frø!
Har du husket å bestille frøkataloger? Ukene går fort og det tar også litt tid fra du bestiller til du mottar frøene. Her er noen gode frøleverandører som jeg selv har hatt glede av: Albinus Frø / Garden Living / Økologiske frø fra Plukk selv / Solhatt
Rist av snøen!
Til vårrengjøring hører også snerydding med. Når varmen kommer blir sneen tyngre og mange busker kan lett gi etter under det tunge teppet. Husk å riste buskene eller bare slå forsiktig med en kost, slik at sneen raser av og busken gjenoppretter sin opprinnelige form.
Vårrengjøringen gjelder også fuglene!
Etter hvert vender fuglene tilbake og vekker oss med sin lystige sang. Vi bør fremdeles legge ut mat til de – og kanskje sjekke den gamle fuglekassen, som kanskje er moden for en utbytting?
Velger du å beholde den gamle kassen setter fuglene pris på at du hjelper de med en vårrengjøring i form av at du fjerner gammelt boss og tømmer kassen helt.
Solfaktor
På vårparten lurer solen busker og trær til å tro at tiden allerede er inne for å sette i gang maskineriet. Dessverre er det ikke alltid sammenheng med solens varmende stråler over bakken og telens kraftige tak under bakken. Dette medfører at plantene begynner sin forberedelse til vekst og begynner å ånde. Når en plante ånder ut, må den også ta noe inn og det skjer normalt ved opptak gjennom røttene. Problemet er bare at rundt røttene holder telen fast og opptak blir derfor umulig. Vi kan hjelpe plantene til å unngå denne problemstillingen ved å dekke med strie. Mange synes kanskje ikke det er så vakkert, men til gjengjeld får man det vakre igjen i tifold når sommeren kommer! Med vårrengjøringen hører det kanskje til en periode med mindre pen hage, men til gjengjeld vil den ta igjen det tapte med flottere prakt når sommeren kommer.
Knoller og løk for høstens blomstring
Fra mars/april er det på tide å sjekke de overvintrede urnene med knoller, løk og flerårige planter – som for eksempel Pelargonia. Ta en vanningsrunde hver uke slik at de ikke tørker inn. La de sakte men sikkert få litt mer tilgang på lys og sjekk for evt. skadedyr. Klipp de ned hvis de er høye, tynne og skrantne.
Du kan også tyvstarte med Georginer og Begonia inne i kasser. Det gir en god start for sensommerens gudinner, men husk at de trives best i ca. 15 graders varme.
Planlegg vårrengjøringen for plenen – sommerens fineste gulvteppe
Det er nå du skal legge grunnlaget for en frodig og grønn plen. Ser du at isen dekker enkelte områder av gressplenen din bør du forsøke å hakke små renner i denne som kan lede smeltevannet bort. Har du aske, kan du også strø dette på isen, for å få den til å smelte hurtigere. Askeprosjektet anbefales ikke hvis du har hund!!! Alternativt kan du bruke sand. Å sørge for at plenen ikke blir skadet om våren er kanskje en av de viktigste oppgavene i vårrengjøringen.
Det som populært kalles ”Isbrann” og som mange feilaktig tror skjer ved at solens stråler går igjennom isen og brenner, skjer egentlig under bakken. Siden isen ikke tillater at smeltevannet nærmest bakken fordamper, blir det opphopninger av vann rundt gressets røtter og de rett og slett drukner. Så gå ut og sørg for evt. å lage noen små renner som kan lede vannet bort.
Når det meste av fuktigheten er forsvunnet er det på tide å gjødsle. Dette er viktig for at gresset skal komme godt i gang og utkonkurrere bl.a. mose og ugress. Gi det en skikkelig matpakke på vårparten av fullgjødsel eller naturgjødsel og siden i begynnelsen av juni en dose med kalksalpeter. I tillegg til jevnlig klipping, gjerne med en gressklipper av bioklipp-typen, kan du da være ganske sikker på at du har naboer som er grønne av misunnelse over din flotte plen. NB: Pass opp for kalking – normalt behøves ikke dette gjøres mer enn hvert 3 – 5 år.
Når det er tørket helt opp er det smart å rake og å lufte plenen, men pass bare på at du ikke river opp røttene. Dette vil resultere i stor aktivitet blant gressrøttene og du vil få et tettere teppe
Her er noen linker du kan sjekke ut:
De redskapene jeg anbefaler finner du bl.a. HER
Lyst på en hyggelig fuglekasse? Se HER
Vil du lære mer og ta videokurs om hageplanlegging og design? Les mer HER