fbpx

Blomstereng-bed

Et blomstereng-bed basert på stauder.


Ønsker du deg et bie- og menneskevennlig blomstereng-bed? Et vakkert blomstereng-bed basert på stauder, gir fordeler både for deg og de flyvende insektene, så lær deg prinsippene nå! Det staudebaserte blomstereng-bedet har nemlig den fordelen at du kan skape det naturlige utseende, men slipper å re-etablere bedet årlig på grunn av staudenes vilje til å komme igjen år etter år. I motsetning må blomstereng fra frø re-skapes jevnlig.

Sanselig og vakker opplevelse

Det er noe helt spesielt med blomstereng-følelsen. Den vekker noe helt spesielt hos oss mennesker.

Lær å lage et blomstereng-bed
Blomsterengplantene er som magneter på pollinerende insekter

En hage til å nyte både vår, sommer og høst … og noen steder; -vinteren i tillegg.

Blomstereng-bedet, i motsetning til de perfekt klippte hekkene og pent plantede rader med dyrebare planter som ofte finnes i tradisjonelle hager, gjør en nesten vedlikeholdsfri hage. Blomstereng-bed hagen er sammensatt av en serie velvalgte og mangfoldige plantearter som balanserer og pleier hverandre. Et godt planlagt blomstereng-bed har interesse året rundt, og selv om det er nøye designet, har bedet tilsynelatende fått utvikle seg helt naturlig. Etterhvert som den lange blomstringen avtar, vil tørkede frøstander sørge for mat til fuglene utover høsten og vinteren, og mange av plantene vil skape skjønnet i form av nydelige strukturer i tillegg til å minne om sommerens gode dager. Gleden over et blomstereng-bed strekker seg i tid langt utover gleden over et sommerblomstrende bed.

Denne type hage er ikke bare attraktiv for mennesker, men kan sies å være et eldorado for fugler, sommerfugler og annet dyreliv. Blomstereng-prinsippet krever mindre vedlikehold enn tradisjonelle hager med plener og struktur.
Siden du sannsynligvis ikke vil ha behov for sprøytemidler eller gressklipp i et blomsterengbed, sparer du også tid og kostnader.

Lær å lage et blomstereng-bed

Plantemetoden du bruker for å lykkes med blomstereng, heter matrixplanting. Denne måten å plante på, gjør at plantene ser ut som de gjør i naturlig vegetasjon, der en rekke plantearter vokser harmonisk sammen, og støtter hverandre for å danne et selvbærende samfunn som nærer og beskytter seg mot invasive ugress og skadedyr.

Vil du lære å lage blomstereng-bed med stauder?

Har du lyst til å lære hvordan du går frem for å lage et slikt bed? Da kan du evt. ta en titt på video-kurset jeg har laget om akkurat dette.
Det heter “Blomstereng – design og opparbeidelse” og du finner det i nettbutikken min. Der kan du også lese mer om denne type beplantning og se en video fra mesteren over alle mestere – nemlig Piet Oudolf.

Lær å lage et blomstereng-bed

Dette kurset er for deg som ønsker deg en pollinatorvennlig blomsterenghage, der sommerfugler, humler, bier, nytteinsekter og fugler storkoser sommeren igjennom i et vakkert blomstereng-bed. Du lærer hvordan du skal skape en slik hage med stauder, slik at de samme plantene kommer igjen år etter år og du lærer om de grunnleggende prinsippene for at bedet skal få det naturlige utseende og skape den riktige blandingen av former, høyder og bevegelse – som er viktige for et slikt bed.

Kurset går også igjennom hvordan man opparbeider fra start til slutt – med tekst, bilder og ikke minst videofilming av opparbeidelse av et slikt bed.

Det kan hende du har spørsmål om kurset, og da er det bare å ringe meg. Du finner kontaktinfo på siden her. Jeg forstår veldig godt at man må ha alt klart for seg innen man melder seg på kurs.

Lær å lage et blomstereng-bed

Noen fakta om humler og bier

Siden denne spesielle hagestilen til en stor grad er med på å bygge opp om humlene og andre pollinatorers vel, tenkte jeg å legge ved litt info om humler og bier – for det er mange som ikke er helt sikre på forskjellen – og hva er egentlig den?

Jo, enkelt sagt er humler bier – og bier er veps.

Humler

  • De er runde og gode
  • Dypt summende
  • De er oransje/varmgule og svarte med hvit rumpestump
  • Kroppen er stor i forhold til vingene
  • Vingene beveger seg i åttetall, virker som rotoren på et helikopter som både sikrer opp- og fremdrift.

Stikker humler?

Du har sikkert hørt at humlene brenner, men det er faktisk ikke tilfelle. Riktignok har de brodd, men det er kun dronningen og arbeiderne. Stikker du hånden inn i blomstereng-bedet og blir stukket av en dronning eller en arbeider, får du en brennende smerte. Dronene, som er menn, stikker ikke.

Det er rundt 250 ulike typer humler i verden, og rundt 35 av dem klarer seg i Norge.

Bier

  • De har mindre pels enn humlene
  • De har lysere summing enn humlene
  • De er brungule
  • Kroppen er smal med lange vinger
  • Det finnes ca 180 sorter bier i Norge

Bier er faktisk i slekt med stikkeveps og maur. Bieslekten er over 130 millioner år gammel og gjorde sitt inntog på jorden sammen med blomstene. Biene produserer honning, og man kan se av over 12 000 år gamle hulemalerier at mennesker har holdt bier siden tidenes morgen.

Stikker bier?

Bier har en brodd med mothaker. Etter stikket dør de, fordi brodden og giftblæra sitter igjen. Bier er ikke agressive og stikker kun i selvforsvar. Er du årvåken og tar hensyn til biene i blomstereng-bedet, behøver du ikke å være redd for å bli stukket.

Hvordan kan vi bygge oppunder humler og biers levevilkår?

Jo, som du sikkert har forstått og enkelt sagt; det er her det å lage et blomstereng-bed kommer på tapetet. Siden det har stor variasjon og blomstrer lenge, i tillegg til å være laget av den sort blomster som bier og humler liker, er det ditt beste tiltak for å bidra til å bekjempe humledøden. Så må vi også hjelpe de med å få et rolig sted der de kan ha bol, men det blir en annen bloggpost. 🙂

Du finner oversikt over de forskjellige humlene i Norge HER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen