fbpx

Lær å lage et blomstereng-bed

Hvordan skaper du et bie og menneskevennlig blomstereng-bed? Et vakkert blomstereng-bed basert på stauder, gir fordeler både for deg og humlene, så lær deg prinsippene nå!

Sanselig og vakker opplevelse

Det er noe helt spesielt med blomstereng-følelsen. Den vekker noe helt spesielt hos oss mennesker.

Blomsterengplantene er som magneter på pollinerende insekter

En hage til å nyte både vår, sommer og høst … og noen steder vinteren i tillegg.

I motsetning til de perfekt klippte hekkene og pent plantede rader med dyrebare planter som ofte finnes i tradisjonelle hager, er blomstereng-hagen en nesten vedlikeholdsfri hage sammensatt av en serie velvalgte og mangfoldige plantearter som balanserer og pleier hverandre. En godt planlagt blomsterenghage har interesse året rundt, og selv om den er nøye designet, virker den som om den har fått utvikle seg helt naturlig. Etterhvert som blomstringen avtar, vil tørkede frøstander sørge for mat til fuglene utover høsten og vinteren, og mange av plantene vil skape skjønnet i form av nydelige strukturer i tillegg til å minne om sommerens gode dager.

Denne type hage er ikke bare attraktiv for mennesker, men kan sies å være et eldorado for fugler, sommerfugler og annet dyreliv. Blomstereng-prinsippet krever mindre vedlikehold enn tradisjonelle hager med plener og struktur.
Siden du ikke vil ha behov for sprøytemidler eller gressklipp i et blomsterengbed, sparer du også tid og kostnader.

Plantemetoden du bruker for å lykkes med blomstereng, heter matrixplanting. Denne måten å plante på, gjør at plantene ser ut som de gjør i naturlig vegetasjon, der en rekke plantearter vokser harmonisk sammen, og støtter hverandre for å danne et selvbærende samfunn som nærer og beskytter seg mot invasive ugress og skadedyr.

Har du lyst til å lære hvordan du går frem for å lage et slikt bed? Da kan du evt. ta en titt på kurset jeg har laget om akkurat dette.
Det heter “Blomstereng – design og opparbeidelse” og er til HALV PRIS i forkant av påsken og du bruker RABATTKODEN: Godpåske for å få kurset til halv pris. Rabatten opphører torsdag 14. april 2022.

Dette kurset er for deg som ønsker deg en pollinatorvennlig blomsterenghage, der sommerfugler, humler, bier, nytteinsekter og fugler storkoser sommeren igjennom. Du lærer hvordan du skal skape en slik hage med stauder, slik at de samme plantene kommer igjen år etter år og du lærer om de grunnleggende prinsippene for at bedet skal få det naturlige utseende og stemningen.

I kurset får du også innføring i hvilke type planter som skal til for at du får den riktige blandingen av former, høyder og bevegelse – som er viktige for et slikt bed.

Kurset går også igjennom hvordan man opparbeider fra start til slutt – med tekst og bilder.

Alt du trenger å gjøre for å få rabatten er å skrive inn koden Godpåske i rabatt-ruten

Blir du med på kurset, får du også automatisk tilgang til meg og min kunnskap i den tilhørende lukkede Facebook-gruppen. 

Det kan hende du har spørsmål om kurset, og da er det bare å ringe meg på telefon 91 11 10 20. Jeg forstår veldig godt at man må ha alt klart for seg innen man melder seg på kurs.

Siden denne spesielle hagestilen til en stor grad er med på å bygge opp om humlene og andre pollinatorers vel, tenkte jeg å legge ved litt info om humler og bier – for det er mange som ikke er helt sikre på forskjellen – og hva er egentlig den?

Jo, enkelt sagt er humler bier – og bier er veps.

Humler

  • De er runde og gode
  • Dypt summende
  • De er oransje/varmgule og svarte med hvit rumpestump
  • Kroppen er stor i forhold til vingene
  • Vingene beveger seg i åttetall, virker som rotoren på et helikopter som både sikrer opp- og fremdrift.

Stikker humler?

Du har sikkert hørt at humlene brenner, men det er faktisk ikke tilfelle. Riktignok har de brodd, men det er kun dronningen og arbeiderne. Blir du stukket av en dronning eller en arbeider, får du en brennende smerte. Dronene, som er menn, stikker ikke.
Det er rundt 250 ulike typer humler i verden, og rundt 35 av dem klarer seg i Norge.

Bier

  • De har mindre pels enn humlene
  • De har lysere summing enn humlene
  • De er brungule
  • Kroppen er smal med lange vinger
  • Det finnes ca 180 sorter bier i Norge

Bier er faktisk i slekt med stikkeveps og maur. Bieslekten er over 130 millioner år gammel og gjorde sitt inntog på jorden sammen med blomstene. Biene produserer honning, og man kan se av over 12 000 år gamle hulemalerier at mennesker har holdt bier siden tidenes morgen.

Stikker bier?

Bier har en brodd med mothaker. Etter stikket dør de, fordi brodden og giftblæra sitter igjen. Bier er ikke agressive og stikker kun i selvforsvar.

Hvordan kan vi bygge oppunder humler og biers levevilkår?

Jo, som du sikkert har forstått og enkelt sagt; det er her blomsterengen kommer på tapetet. Siden den har stor variasjon og blomstrer lenge i tillegg til å være laget av den sort blomster som bier og humler liker, er det ditt beste tiltak for å bidra til å bekjempe humledøden. Så må vi også hjelpe de med å få et rolig sted der de kan ha bol, men det blir en annen bloggpost. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen